Strawberry-orange scones

Tegnap hajnalban,álmatlanságtól szenvedve ismét legújabb kedvenc receptes oldalamat böngésztem…Meg is akadt a szemem a sok-sok scone recepten. Anno, 15 éve kb. Körimama csinált ilyet Szegeden. Ettük kétpofára, emlékszem. Clotted cream híján kenegettük vastagon a tejföllel és a lekvárral, de a mai napig érzem az ízét. Csilla, hiába mondod, isteni volt:)
Nos úgy döntöttem, megpróbálkozom vele. Hát mit ne mondjak, nem egy könnyen elkészíthető cucc. 
Na de mielőtt rátérek a receptre, akkor nézzük,mi az a Clotted Cream:dél-angliai tejszínféle, 55%-os zsírtartalommal. ( Csak összehasonlításképp: a “single cream” 12%-os, talán ez felel meg legjobban az otthon kapható tejszínnek, a “whipping cream ” 35%-os, a “double cream” 48%.-os.)
A clotted cream Devon és Cornwall környékéről származik, nekem Cornish-t sikerült beszereznem.
A tejszínt felmelegítik, hogy több folyadék párologjon el,és ennek eredményeképpen egy vajszerű, sárgás krémet kapnak. Valóban, ez a cucc már közelebb áll a vajhoz,mint a tejszínhez. Ezzel kell aztán a félbevágott scone-t megkenni és még feltupírozni egy kis lekvárral. Nekem a lekvár most elmaradt, friss szamócával pótoltam.
És hiszitek vagy nem, Magyarországon is kapható clotted cream. Azt hittem dobok egy hátast mikor megláttam mennyiért: 170 gr-os pohárka akciósan 1390HUF!! Aki nem hiszi, tessék, katt ide
Még jó, hogy itt nem ennyibe kerül. Csak összehasonlításképp: én a 113 gr-os clotted cream-et 82 p-ért vettem. ( cca 250 HUF).
Az eredeti recept itt található,amin én némileg módosítottam,mert a recept nálunk már a mazsolán elbukott volna az uram miatt, pedig azzal ám az igazi….
Még egy dolog, amivel mostmár végképp nem vagyok tisztában, a self-raising flour…Ez az átka, ha az ember angol recepteket Angliában készít el és utána a magyar blogon akkor vele villantani…Nem, a self raising flour nem a rétesliszt. Találtam rá olyan megoldást, hogy sütőporos liszt, önmagától megkelő liszt….Csilla, Szuma, segítsetek!:)

Hozzávalók: (12 darabhoz)
kb. 350 gr self-raising flour
1 tk. sütőpor
75 gr szobahőmérsékletű vaj
50 gr kristálycukor
1 narancs reszelt héja
125 gr apróra vágott szamóca plusz a díszítéshez
kb. 1 dl tej+ a tetejére 
1 dl clotted cream
Elkészítés:
1.Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2.A lisztet és a sütőport szitáljuk egy edénybe. 
3.Adjuk hozzá a cukrot és a narancshéjat majd a vajat is. ( Én kicsit megolvasztottam a vajat így egy fakanállal kevertem össze az anyagokat,de ha nem puha a vaj, lehet morzsolgatni is.)
4. Ezután mehet bele pici tej és a szamóca majd elő a kezekkel és GYÚRUNK!!!Igen, kérem szépen, undorító, ahogy a friss szamócát belegyúrjuk a tésztába!!Ezért ne tegyük bele először az összes tejet, mert a szamóca úgyis enged levet, és lehet, hogy szükséges lesz még liszttel pótolni.
5. Ezután mehet a trutyi ( bocsánat, de nagyon gázul néz ki, de ne dobjuk ki,mert finom lesz:)) egy deszkára, amit jó alaposan lisztezzünk be, csakúgy,mint a nyújtófát.
6. Próbáljuk meg 2 cm vastagra nyújtani a “tésztát”,ne kínlódjunk vele sokat mert szétesik. Aztán egy 6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral szaggassunk köröket  a tésztából és tegyük a sütőpapírra.
7. Tejjel spricceljük le vagy ecsettel kenjük meg a sütiket. 10-12 perc alatt megsülnek. Inkább 10,ha jól elő van melegítve a sütő.
8. Ha kihűltek, vágjuk őket félbe, kenjük meg a clotted creammel, 1-2 szelet szamócát tegyünk rá és csukjuk rá a tetejét. Jajjjistenem, melegen, de nagyon finom!!!!Megyek is és megcsinálom az áfonyásat is!!!

Tovább a blogra »