Céklás brownie

Röpködnek a blogvilágban a különféle zöldséges sütemények. A répatortával kezdődött minden, azóta már cukkinit, céklát is teszünk a sütibe. Én szégyenszemre még egy ilyet se csináltam, de Erika céklás brownie-jával azóta szemezek, hogy felkerült a receptje, melyet Rachel Allen-nek köszönhetünk.
Ma aztán sort kerítettem rá és azt kell mondjam, rendkívül érdekes.Aki a klasszikus értelemben vett brownie-ra számít, az csalódni fog. Annál sokkal lágyabb, krémesebb, szaftosabb süteményt kapunk- a cékla jelenlétének köszönhetően.Ugyanakkor nem kirívó a cékla íze és annak ellenére, hogy rendkívül csokis-amilyennek egy igazi brownie-nak kell lenni- azért mégis ott az a 30 deka cékla, ami mássá teszi! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
(kb. 25×25 cm-es tepsihez)
27 dkg főtt cékla
25 dkg étcsoki
25 dkg vaj
3 tojás
30 dkg cukor
7,5 dkg liszt
5 dkg kakaópor
csipet só
fél tk. sütőpor

Elkészítés:
1.Én szerencsére készen vettem főtt céklát, így lényegesen lerövidült a folyamat, amennyiben nyers céklát veszünk, fedő alatt alacsony lángon főzzük meg. Cékla méretétől függően 30-60 perc lehet. Ha kész, húzzuk le a héját, vágjuk apróbb kockákra és botmixerrel pürésítsük. ( Mivel az én botmixeremből az uram kivette a biztosítékot, aprítógépben aprítottam össze, így nem lett teljesen pürés, de mivel megsül, nem fognak ordítani benne a cékladarabok.)Tehát a céklát előkészítettük, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A tojásokat a cukorral keverjük habosra.
3. A vajat a kockákra tört étcsokival mikróban 2×1 perc alatt melegítsük meg, keverjük simára. ( Vízgőz felett is olvaszthatjuk természetesen.Az eredeti recept a vajat a cukorral habosra keveri, nekem egyszerűbb volt a vajat a csokival melegíteni-lehet, hogy ezért lett kicsit szaftosabb?)
4. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kakaóport, sót, sütőport.
5. A cukros-tojáshoz adjuk az olvasztott vajas csokit, a céklapürét, végül forgassuk bele a száraz anyagokat.
6. Egy tepsit vajazzunk ki, az aljára tegyünk sütőpapírt. Borítsuk bele a masszát és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük készre. 

Tovább a blogra »