Expressz sajtos és csokis croissant
Kacérkodom egy ideje a croissant gondolatával. De az a sok macera, nyújtjuk-hajtjuk, nyújtjuk-hajtjuk, órákon keresztül.Nekem nincs időm se meg türelmem se ilyenekhez,ha croissant kell, akkor azonnal!Ilyenkor rendszerint átcsattogok a teszkóba, ahol isteni finom csokis és mandulás croissant árulnak. Vagyis árultak eddig, mert számomra ezzel a bolti croissant-nak leáldoztak. Imába foglalom
Limara nevét, aki ezzel a tökéletes expressz croissant-nal bearanyozta a mai napomat.
Kb. 2 óra alatt megvan az egész, nyújtással-hajtással, kelesztéssel együtt. Én most vegyesen készítettem, lett sima, sajtos és csokis. Próba adag volt, ebből a mennyiségből 8 croissant lett. Duplázzunk, triplázzunk nyugodtan!
Hozzávalók:
8 db croissant-hoz
35 dkg liszt
70 gr natúr joghurt
1 dl tej
fél kk. só
2-3 ek. cukor
1 tojás
2,5 dkg élesztő
125 gr vaj ( fagyasztott)
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
étcsoki
sajt
Elkészítés:
1. Legelőször a vajat tegyük be a fagyasztóba!
2. Az élesztőt cukros tejben futtassuk fel.
3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást, a joghurtot és az élesztős tejet és gyúrjuk össze.
4. Pihentessük hűtőben 1-1,5 órán át.
5.A vajat vegyük ki a fagyasztóból és nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le, felhasználásig tegyük vissza a hűtőbe.
6. A tésztát gyúrjuk át, osszuk 8 egyenlő részre. A gombócokat egyenként nyújtsuk kör alakúra.
7. Kezdjük el rétegezni a tésztát és a vajat (osszuk a reszelt vajat 7 részre, a legfelső tésztára már nem kell).
8. Ha kész a tornyunk, nyútsuk 2-3 mm vastag kör alakúra, vágjuk 8 cikkre, töltsük meg csokidarabokkal vagy reszelt sajttal és tekerjük fel őket. Limaránál vannak jó kis fázisfotók is.
9. Kenjük meg tojással őket, a sajtost szórjuk meg reszelt sajttal és meleg helyen kelesszük duplájára.
10. Toljuk hideg sütőbe és 180 fokon 15-20 perc alatt süssük készre.
Megjegyzés:
Nehezen tettem magam túl rajta, hogy hűtőbe kell tenni az élesztős tésztát, de mivel eddig mindenki imádta, aki kipróbáltam, bíztam Limarában!
Nagyon jó kis croissant!Akár előző este is elkészíthetjük, a feltekert kifliket tegyük tálcára, fóliázzuk le és reggel frissen süssük ki őket!!