A világ legjobb fahéjas csigája
Igaz, hogy ma keményítőnap van, de szabadnap is, ami azt jelenti, hogy előkerült a Hummingbird szakácskönyv, mondván, majd holnap, szénhidrát-napon eszek abból, amit sikerül készítenem belőle.
Megfogott már első alkalommal ez az egyszerűnek, mondhatnám snassznak tűnő fahéjas csiga, mégpedig azért, mert még melegen krémsajtos szósszal van lelocsolva. Igazán bizarr ötlet, de ahogy errefelé mondják,
“it really shouldn’t work, but it does”. Szóval ha hiszitek, ha nem, működik a fahéjas csiga a meleg krémsajtos öntettel. De még mennyire!Nem állt szándékomban ma megkóstolni sem ( jól belakmároztam előtte a keményítőnapi ebédemmel, hogy ne is legyek éhes és még véletlen se érezzek késztetést arra, hogy megkóstoljam), hát Zé egy falat után közölte, hogy most 2 percre felejtsem el a keményítőnapot,mert ez már holnap nem lesz ilyen isteni ( már ha egyáltalán marad belőle holnapra), és igazat kellett neki adnom, hogy a kelt tészta valóban frissen,melegen jó. Szóval megkóstoltam és el is döntöttem, hogy ezentúl csak és kizárólag CH napon sütök sütit, mert úgysem bírom ki.
Szóval tessék, vegyétek-vigyétek, próbáljátok ki, de szigorúan a krémsajtos öntettel,mert ahogy a recept is mondja, anélkül is jó-jó, de a krémsajtos ötlettől lesz olyan wooooow, az adja meg az igazi fílinget neki.
Nekem az alábbi mennyiségből 2 tepsim lett, az egyiket fahéjasan, a másikat kakaósan készítettem, de valljuk be, a fahéjas jobb.:)
Hozzávalók:
( 2 db tortaformához)
A tésztához:
300 ml langyos tej
25 gr kristálycukor
1,5 tk. szárított élesztő ( kb. 5 gr)
500 gr liszt
1 tk. só
85 gr vaj
A töltelékhez:
80 gr vaj
80 gr barnacukor
1,5 tk. őrölt fahéj
1 tojás, a kenéshez
Az öntethez:
50 gr vaj
300 gr porcukor
125 gr Philadelphia krémsajt
Elkészítés:
1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk a szárított élesztőt. Kb. 20 percig hagytam állni,mire szépen felhabosodott.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk benne a vajat. Mikor már nincsenek benne nagyobb vajdarabkák, egy mélyedést csinálunk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet és összedolgozzuk a tésztát.
3. Lisztezett deszkára borítjuk, alaposan átgyúrjuk, hogy lágy, sima tésztát kapjunk, visszatesszük a tálba, folpackkal beborítjuk és meleg helyen 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát átgyúrjuk és kétfelé vesszük. Mindkét gömböcöt lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtunk ( 1,5 cm vastagra), megkenjük puha vajjal, megszórjuk fahéjas barnacukorral ( vagy kakaós kristálycukorral) és feltekerjük.
5. Éles késsel felszeleteljük ( 14-15 csiga lesz ) és egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába helyezzük őket a képen látható módon. Ne túl szorosan, hagyjunk bőven helyet, hiszen még kelni fog. Lefóliázzuk a tortaformát és újabb 20 percig kelesztjük. ( Jajj, ez a várakozás idegőrlő.)
6. Megkenjük a csigatortát egy felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kb. 20 perc alatt.
7. Amíg a csiggancsok sülnek, elkészítjük a mázat: a vajat a porcukorral elkezdjük alacsony fokozatosan mixerrel összedolgozni, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a krémsajtot. Sima masszává dolgozzuk.
8. A kisült csigákat még melegen meglocsoljuk a krémsajtos öntettel, hagyjuk, hogy elolvadjon rajtuk az öntet, aztán pedig nem marad más hátra, mint hátradőljünk a székben és élvezzük a munkánk gyümölcsét.:)