Almás pite-golyó

Tombol a golyószerelem, egy időre golyóbloggá alakulok. Az egész a kókuszos túrógolyóval kezdődött, folytatódott tegnap a Zserbógolyóval, ma pedig itt az Almás pite-golyó. Ez egy hangyányit több idő, almapucolás, párolás, de még így is kb. félóra alatt megvan. És almás pite-töltelék ízű. Tutkeráj, kipróbálni ér!!
Hozzávalók:
15 db golyóhoz:


300 gr alma ( hámozva, csumázva, nekem 2 közepes Gala alma volt)
kb. 200 gr darált keksz
kb. 100 gr porcukor
fél citrom héja
1-2 tk. citromlé
2 tk.őrölt fahéj
késhegynyi vaníliapaszta
1 tk. őrölt szegfűszeg
A beforgatáshoz:
fahéjas porcukor
Elöljáróban annyit, hogy a keksz és a porcukor mennyisége kb., nyilván az alma minőségétől, levesességétől függ, hogy mennyi kell belőlük, hogy összeálljon.
A fűszerek most kivételesen érzéssel mentek, nem patikamérleggel, tessék kóstolgatni a masszát a gömbölygetés előtt.

Elkészítés:
1. Az almát megmossuk, megpucoljuk, kicsumázzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A citromhéjjal, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel fedő alatt puhára pároljuk ( kb. 10 perc) majd hozzáadjuk a vaníliapasztát. Kissé kihűtjük.
2. Annyi porcukrot és darált kekszet adunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk belőle.
3. Formázzunk diónyi golyókat és fahéjas porcukorban hempergessük meg őket.

Tovább a blogra »