Citromos csoda pohárban

Szóval van ez a Blogkóstoló nevű játék, mikor a házigazda ( most Teller Cake ) kisorsol egy blogot
 ( nekem most Ildikóét ) mindenkinek, ahonnan el kell készíteni valamit. Hetek óta nézegettem a nekem kisorsolt blogot és nem jutottam egyről a kettőre. Csodaszép tortákat készít, ámultam-bámultam, de sajnos nem az én világom. Sem időm, sem türelmem, sem kézügyességem nincs ilyen torták elkészítéséhez, na meg alkalom sem volt rá. Szóval torták kilőve, végignéztem a többi receptet. Mikor megláttam a citromos álmot, tudtam, hogy ezt fogom “szofikásítani”. Jócskán sikerült is, eléggé eltértem az eredeti recepttől, de így megszületett Ildikó receptjéből kiindulva az én saját, citromos álmom. És mennyei!

 
Hozzávalók:
3 pohárhoz
A piskótához:
2 tojás
40 gr cukor
40 gr liszt
A krémhez:
2 dl tejföl
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
4 lap zselatin
lemon curd ( én boltit használtam, mert nálunk pofátlanul olcsó, de házilag is elkészíthető, bővebb információt a lemon curd-ről és recepteket hozzá illetve felhasználási módokat itt találtok )

 
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük, a sárgáját kihabosítjuk a cukorral fehéredésig, beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a fehérjét és óvatosan összekeverjük. Kisméretű 
( 20×20 cm)  kivajazott-kilisztezett tepsiben 160 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük, félretesszük hűlni.
2. A tejszínt kemény habbá verjük,a tejfölt kikeverjük a porcukorral, citromlével, citromhéjjal és óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal.
3.A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk és pici vízzel mikróban kb. 20 mp alatt megmelegítjük és hozzácsurgatjuk a krémhez. Alaposan elkeverjük. A kihűlt piskótát apróbb darabokra tépkedjük és indul a rétegezés a poharakba.
4. Alulra piskóta kerül, erre lemon curd, majd a tejfölös krém. Ismét piskóta, lemon curd, tejfölös krém.
5. Egy nejlonzacskóba tegyünk pár kanálnyi lemon curd-öt, vágjunk lyukat a végére és tetszőleges mintával díszítsük a pohárdesszert tetejét. Tálalásig ( pár óráig ) tegyük hűtőbe, de a krém viszonylag hamar megköt.
TIPP:
ha nagyon krémesre szeretnénk hagyni, használjunk csak 2 zselatinlapot, nálunk elég híg a tejföl, ezért én 4-et tettem bele és így nagyon masszív lett, a krém akár tortába töltve is megállja a helyét 🙂

Tovább a blogra »