A legfinomabb csokis-narancsos zebkeksz / Best chocolate-orange oatmeal cookies
##for English recipe scroll down please##
Isteni finom, szaftos, ragacsos cookie, pont amilyennek egy cookie-nak lennie kell. A banános avokádókenyérnél és az avokádós fitness brownie-nál kitűnően bevált az, hogy a zsiradékot ( vaj, margarin, olaj, stb.) avokádóra cseréltem, így bátorkodtam itt is ehhez a fogáshoz nyúlni. A kekszek kissé zöldes színe így ennek köszönhető, az ízén természetesen nem érezni az avokádót, az állaga viszont mennyei. Ajánlom szeretettel kipróbálásra, a liszt illetve cukor kicserélésével tovább fitness-esíthetjük, de nekem ez így is tökéletes volt.:)
Hozzávalók:
kb. 24 cookie-hoz
csésze: 250 ml
1,5 csésze finomszemű zabpehely
3/4 csésze liszt
1/2 csésze süthető étcsoki lencse
1 tk. sütőpor
1/4 tk. só
1/4 tk. szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
1 tojás
1/2 csésze cukor
1 érett avokádó
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 gáztepsibe sütőpapírt terítünk.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: zabpelyhet, lisztet, csokilencsét, sütőport, sót, szódabikarbónát, narancshéjat.
3. A tojást a cukorral és az avokádóval habosra keverjük majd beleforgatjuk a száraz anyagokat.
4. Teáskanálnyi halmokat teszünk a masszából a sütőpapíros tepsire, picit ellapítjuk és előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.
In English:
Since I have made a banana-avocado bread and an avocado brownie, both without any butter, I am in love with this solution. You do not need any butter, margarine, fat just a nice ripe avocado. The color will be a bit weird, you won’t taste the avocado at all but it will give a soft, chewy texture to the cookies. Don’t forget the orange zest as it will give an extra twist. Good choice for breakfast or as an afternoon/ evening snack if you want something sweet.
Ingredients:
makes 24 cookies
1,5 cup fine oatmeal ( the one you use for your morning porridge is perfect)
3/4 cup plain flour
1/2 cup chocolate chip
pinch of salt
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
grated zest of 1 orange
1 egg
1 ripe avocado
1/2 cup sugar
Method:
1. Preheat the oven to 350 F and line two large baking trays with baking paper.
2. In a large bowl mix dry ingredients: oatmeal, flour, choc chip, salt, baking powder, baking soda, orange zest.
3. In another bowl mix mix egg with sugar and avocado using an electric mixer until smooth then fold the dry ingredients in.
4. Place teaspoonful amounts of the dough onto the prepared baking tray, flatten the cookies a bit with your fingers and bake for 12 mins.