Epres túróhabtorta

Kicsit hasonló a múltkori epres joghurt mousse tortához, ám ezúttal joghurt helyett túrós krémmel készült. Könnyű, habos, így akár túró mousse tortának is nevezhetném. Kezd már alakulni az eper, színe is van, illata is és íze is. Egyre jobban szeretem ezeket az egyszerű, könnyű, joghurtos-túrós-habos-gyümölcsös tortákat, pláne, hogy mindennel együtt kb. 1 óra alatt készen is vannak. Úgyhogy azt hiszem a nyáron zömében ilyen receptek lesznek majd a blogon, időhiány miatt.

Hozzávalók:
15 cm-es tortához


A piskótához:
2 tojás fehérje
40 gr cukor
40 gr liszt
Az epres túrókrémhez:
250 gr tehéntúró
100 gr porcukor
300 gr eper, pürésítve
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
15 gr porzselatin+ fél dl víz
A tetejére:
friss eper

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd beleforgatjuk az átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformában 10-12 perc alatt készre sütjük. kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt, elmossuk a formát és visszatesszük a formába a piskótát.
( Természetesen egész tojásokból is csinálhatunk sima piskótát, de maradék tojásfehérje felhasználásra jó alternatíva a fehér piskóta.)
2. A habtejszínt a fixálóval kemény habbá verjük ( akkor adjuk hozzá a fixálót,mikor kezd keményedni a hab), majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
3. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, késes aprítóban/ turmixgépben / botmixerrel pürésítjük.
4. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, az eperpürét és elkeverjük.
5. Egy kis tálkába fél dl vizet öntünk, rászórjuk a zselatint. Pár perc múlva ha megduzzadt, mikróban 20 mp alatt megmelegítjük, csomómentesre keverjük. Teaszűrún átszűrve, 2-3 részletben a túrós-epres masszához adjuk, kézi habverővel folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be. Végül a felvert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.
6. A masszát a kihűlt piskótalapra öntjük és pár órára, de inkább egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
7. Másnap a tortát friss eperrel díszítve tálaljuk. 

TIPP:
 Normál méretű ( 23-24 cm) átmérőjű tortához duplázzuk a hozzávalókat.
Magas falú, lehetőleg kapcsos tortaformát használjunk, mert magas lesz a krém.

Tovább a blogra »