Gondolkodunk-e azon, amikro felbontunk egy csomag tésztát, hogy az adott tésztafajta milyen fontos szerepet játszik abban, hogy milyen lesz a végeredmény?Bizony, nem mindegy ám, milyen ételhez milyen tésztafajtát használunk.
Rövid vagy hosszú, vékony vagy vastag, sima vagy bordás. Mind máshogy veszi fel az egyes szószokat. Többszáz féle tésztát ismerünk szerte a világban és rengeteg szószt, tehát a lehetőségek száma végtelen.
De nézzük is az olasz tésztákat.Az olasz tésztanevek gyakran végződnek hímnemű -ini,-elli,-illi,-etti-re, vagy nőnemű -ine,-elle-re. Ezen végződések arra utalnak, a tészta kicsi méretű.
Az -oni,-one végződés azt suggalja, nagy alakú tésztáról van szó, gondoljunk csak a rigatoni-ra.
Alakjuk alapján többféle csoportba osztjuk az egyes tésztákat:
Hosszú tészták:
Legismertebb a spagetti, amit mindenki ismer. Ehhez hasonlíthatjuk vastagságban a többi tésztát.
A vermicelli vastagabb,mint a spagetti.
A legvékonyabb hosszú tészta a capellini.
Tévhit, hogy a lyukas spagettit makaróninak hívjuk, nem a lyukas spagetti a bucatini.
A bucatini-nél vastagabb, de szintén üreges hosszútészta a perciatelli.
Ha az olaszokat elhagyjuk egy picit, hosszútészta a japán soba és az udon, valamint a kínai Cu mian.
Szalagszerű tészták
Ezeket a tésztákat általában laposra nyújtják először, majd vágják őket.
Fettucine: kb. 6,5 mm széles szalagtészta.
Fettuce: szélesebb, mint a fettucine
Fettucelle: keskenyebb, mint a fettucine
Linguine: kilapított spagetti
Pappardelle: viszonylag széles, lapos tészta
Tagliatelle: keskenyebb, mint a fettucine
Rövid tészták:
Cannelloni: nagy méretű, tölthető, üreges tészta
Ditalini: rövidcső
Penne:ferdén vágott közepesen hosszú csőtészta
Rigatoni: nagyméretű, egyenesre vágott csőtészta
Dekoratív tészták:
Casareccia:S alakúra hajtott, rövidtészta
Conchiglie: kagylótészta
Conchiglioni: az előbbinél nagyobb, tölhető kagylótészta
Farfalle: masnitészta
Fiori:virág alakú tészta
További tészták, képpel együtt, a teljesség igénye nélkül itt találhatók.
Különbséget kell továbbá tennünk száraztészta és friss tészta közt. A friss tészták alapvetően több szószt vesznek fel,mint száraz társaik.
Milyen szósz illik hozzá?
Spagetti: univerzális tészta, sokféle szósz illik hozzá.Tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal, szalonnával és tojással készült szószok, húsos raguk ( bolognai) illenek hozzá.
Tagliatelle, fettuccine, pappardelle:
Legvékonyabb a tagliatelle, illik hozzá valami vastagabb húsos vagy esetleg gombás szósz.A fettuccine-hez hígabb vajas vagy tejszínes szószok passzolnak, de a bazsalikommártás, pesto is illik hozzá.A pappardelle a legszélesebb, társaihoz hasonlóan fészek alakúra hajtogatják,rusztikus szószok illenek hozzá, bárányból készüt ragu például.
Farfalle:
ideális tésztasalátának, de kínálhatjuk egy könnyű pestos vagy tejszínes szósszal.
Fusilli:
darabosabb, paradicsomos-zöldséges szószok illenek hozzá,illetve olíva-és kapribogyót tartalmazó mártások. Rakott tésztáknak ideális.
Penne:
robusztusabb mártásokat képzeljünk el hozzá,melyek bordázott felületét jól bevonják, pl. paradicsomos, húsos/halas raguk. Csőben sült tésztaételekhez, tésztasalátákhoz is kiváló alap lehet.
Rigatoni:
felülete miatt darabosabb mártások illenek hozzá,melyek a belsejébe is be tudnak jutni. Szalonnás-hagymás-paradicsom szósz vagy húsos szósz illik hozzá.
Forrás:
Huh Judi nem semmi info , volt már némi tapasztalatom, hogy egyik spago tészta allig nőt meg a másik háromszorosára, de csak úgy tettem különbséget, hog ez a T..co s.márka, ez S..r s.márka :-)))De hogy mi van ráírva, azt nem néztem, max az árát 🙂