Jó ideje szerelmes vagyok már mind a szivárvány, mind az ombre tortába. Míg a szivárvány a színes torta, az ombre mindössze 1 színt választ ki és annak különböző árnyalatait használja. 5-6 réteggel számoljunk, úgy lesz igazán mutatós. A szivárvány tortát szerintem érdemes kívülről teljesen fehérre díszíteni, így igazán meglepi lesz a belseje. Ha a külsejét is színesre dekoráljuk, az már szerintem giccs.
Ellenben az ombre torta úgy a szép, ha már a külső dekoráció is mutatja, milyen belsőre számíthatunk,mint páldául itt.
Ami nagyon fontos a torta végkimenetelét illetően, az a megfelelő minőségű ételfesték. Felejtsük el a folyékony állagú ételfestékeket, egyrészt nagyrészük nem hőálló, másrészt műanyag ízű tortánk lesz. Kicsit drágább az ételszínező paszta, de érdemes beszerezni,mert hőálló, nagyon keveset kell beletenni és semmi plasztik íz nem marad utána.
Én az alábbi ételfestékeket használtam:
Pink: Sugar flair paszta
Narancssárga: citromsárga+pink keverék
Citromsárga: Dr Oetker gél
Kék: Dr Oetker gél
Lila: Sugarflair paszta
A másik sarkalatos pont a tészta. Sokan olyan tésztával dolgoznak, amibe csak a tojás fehérje kell, hogy minél világosabb legyen a tészta és ezáltal intenzívebbek legyenek a színek.
Ha jó minőségű az ételfesték, akkor aztán kanárisárga is lehet a tészta.
Én mind a tészta, mind a krém elkészítésében Kerry blogját követtem, a tészta nagyon-nagyon kellemes állagú, használni fogom ezentúl tortákhoz. Mikor kisül, elég lágy, szinte nyersnek tűnik, de ahogy hűl, a benne lévő vaj miatt megkeményszik és nagyon jó állaga lesz.
Én most egy 12 cm-es minitortát készítettem, ha normál méretű ( 23-24 cm átmérőjű) tortát szeretnénk,mind a tészta, mind a krém hozzávalóit duplázzuk.
Jöjjön akkor ennyi duma után a recept.
Hozzávalók:
12 cm-es minitortához:
A tésztához:
175 gr liszt
175 gr puha vaj
175 gr cukor
3 tojás
1 tk. vanília esszencia
1 tk. sütőpor
csipet só
6 különböző színű ételfesték
A krémhez:
125 gr Philadelphia típusú krémsajt
300 gr porcukor
50 gr puha vaj
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírból 6 db kört kivágunk, amit majd a tortaforma aljába illesztünk.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáütjük egyenként a tojásokat,a vaníliát, majd apránként hozzáadagoljuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet. A masszát lemérjük és 6 egyenlő részre osztjuk.
3. A 6 különböző tésztát ételfestékkel színezzük: lila, kék, zöld, citromsárga, narancssárga, pink színekre lesz szükségünk.
4. A sütőpapír karikával kibéleljük a kapcsos mini tortaforma alját, elegyengetjük benne a masszát és előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 20 percig sütjük. Hasonlóképp járunk el a többi színű tésztával is. Ha elkészült mind, kihűtjük őket, lehúzzuk róluk a papírt.
5. Menet közben elkészítjük a krémet: a krémsajtot a porcukorral simára dolgozzuk, majd hozzáadjuk a vajat is. A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.
6. Mivel a torta elég magas ( kb.15-20 cm) lesz, érdemes a tortaforma köré kartonpapírból egy hengert applikálni, ami majd tartja a tornyot. Kezdhetjük is felépíteni a tornyot. Osszuk 7 részre a krémet: 5 rész bele, 1 a tetejére, 1 az oldalára.
7. A következőképp építsük fel a tornyot: lila tészta, krém, kék tészta, krém, zöld tészta, krém, citromsárga tészta, krém, narancssárga tészta, krém, pink tészta, krém. Ha kész, félórára-órára tegyük hűtőbe.
8. Ha kissé kihűlt és masszívnak tűnik, emeljük le a tortaformát és a papírhengert az építmény oldaláról és a maradék krémmel vonjuk be az oldalát. Habkártyával igazgassuk el szépre az oldalán és a tetején a krémet. Hagyhatjuk fehéren vagy dekorálhatjuk tetszés szerint.
Recipe in English:
I’m in love with rainbow cakes and ombre cakes. But to be honest it’s so messy. It took me 6 hours to finish the cake and I spent another hour by washing up the dishes.I’m quite happy with the result.I managed to reach nice colours and the flavour is amazing too.
The most important thing is to use good quality food colourings. Forget about the liquid food colours: most of them are not bake stable, you will have to put a lot in the cake therefore you will get plastic flavours. If you choose food colouring paste, you will get amazing vibrant colours and doesn’t affect the flavour at all.
I have used Kerry’s recipe, which helped me a lot with the step-by-step instructions. Thanks a lot.:)
Ingredients:
makes 12 cm mini-cake
If you wish to make a normal size ( 23-24 cm) cake just double the ingredients.
175g flour
175g butter
175g caster sugar
3 eggs
pinch of salt
1 tsp. vanilla extract
1tsp. baking powder
food colour paste in 6 differentt colours: purple,blue, green, yellow, orange, pink
For the filling:
125g soft cream cheese, such as Philadelphia
50g butter, softened
300g icing sugar
Method:
1. Preheat the oven to 180 degrees.
2. Cut out 6 circles ( 12 cm diameter) from greaseproof paper to line the cake tin for each layer.
3. Sift the flour in a bowl, mix the salt and baking powder.
4. In a freestanding electric mixer mix the butter and sugar until pale and fluffy then add the eggs one by one.
5. Add the vanilla extract and then the flour. Mix until well incorporated.
6. On a kitchen scale weigh the mixture and divide into 6 bowl.Now it’s time for colouring: make sure you mix the food colouring very well otherwise you will get marbled sponge.
7. Pour the mixture in the prepared cake tin ( lined with baking parchment) and bake them in the preheated oven one by-one for 20 mins. It’s very useful if you have more cake tins in the same size.As this cake is small you would be able to bake 3 or even more layers at the same time. Also a good idea to buy disposable tin foil cases.Otherwise it will take you hours to bake the 6 layers. As soon as the are ready transfer them on a cooling rack.
8. For the filling mix the cream cheese and icing sugar then add the butter. Put the cream in the fridge for half an hour, it will be much easier to work wit it.
9. Now it’s time to assemble the cake: you will need the same cake tin you were baking the layers in. As the cake will be quite high it’s good idea to put a hard cardboard paper around the cake tin.It will hold the cake in position and you can avoid leaning tower of Pisa-effect.:) Also try not to put too much frosting between the layers, just enough to stick them. As soon as you built the tower try to squeeze in your fridge for an hour. you may have to remove a shelf from the fridge:)
10. After an hour remove the paper around the cake and cover the side of the cake with the remaining frosting. You can decorate as you like but I think it’s better to leave it white so it will make a big surprise when you cut the cake.:)
Köszi 🙂 elég macerás,de megéri nekiállni!!
Nagyon jól sikerült. Én is régóta szemezek a szivárvány tortával 🙂