A vaníliakrémek és csokikrémek után jöjjön most pár jóféle tészta, tortasütéshez.
A poszt természetesen bővülni fog.
1. A tökéletes piskóta
A számomra tökéletes piskóta receptje és elkészítése itt olvasható, általában ezt használom mindenféle tortához.
2. Citromos polentatorta
Nemrég volt szerencsém kipróbálni ezt a tortát, íze, állaga, tartása miatt szerintem nagyon jó kis torta alap lehet. Másnap is nagyon finom, nem szárad meg.
Hozzávalók ( 24 cm)
130 gr sima liszt
1,5 tk. sütőpor
120 gr polenta ( sárga kukoricaliszt)
3 egész tojás
2 tojás fehérje
170 gr cukor
2 citrom reszelt héja és leve
80 ml olaj
170 ml görög joghurt, natúr
Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, elkeverjük benne a polentát.
2. Robotgéppel habosra dolgozzuk az egész tojásokat, a fehérjéket a cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet, olajat, joghurtot majd a lisztes keveréket.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a maszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük a tortát.
3. Vajas piskóta:
A szivárvány tortánál próbáltam ki ezt a fajta tésztát és bevált. Kicsit hosszabb ideig sül ugyan,mint a hagyományos piskóta, de finom, kellemes a textúrája.Én az alábbi mennyiségből egy 12 cm-es, 6 rétegű tortát készítettem, tehát szerintem ez a mennyiség egy 3 rétegű, normál méretű ( 23 cm) tortához megfelel.
Hozzávalók:
175 gr liszt
175 gr cukor
175 gr vaj
3 tojás
1 tk. vanília esszencia
1 tk. sütőpor
csipet só
Elkészítés:
1.A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat,a vaníliát és apránként hozzáadjuk a sóval, sütőporral elkevert lisztet.
2. Ha 3 szintes tortát szeretnénk, osszuk a masszát 3 egyenlő részre és simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe.180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Természetesen egyben is ki lehet sütni és utána 3 részre vágni, de úgy nehezebben sül a tészta és szerintem nehezebb is 3 szép, egyenlő részre vágni a tésztát. Én mindig külön sütöm a lapokat a tortáimhoz-időigényesebb és több a mosogatnivaló utána, de a végeredmény szebb lesz 🙂
4. Nagyon csokis, puha tészta:
A tökéletes csokis muffin tésztáját ültettem át tortaformába,hiszen egy nagyon sötét színű, nagyon csokis, nem émelyítően édes, a joghurt és az olaj miatt pihe-puha tésztáról van szó, ami torta alapként is megállja a helyét. Az alábbi mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő. A csokicseppel extra csokissá tehetjük, de akár el is hagyható.
Hozzávalók:
a csésze 250 ml-es
1 csésze liszt
csipet só
1/2 tk. szódabikarbóna
1/2 csésze cukor
1/3 csésze holland kakaópor
1/2 csésze étcsokicsepp
1 tojás
3/4 csésze görög joghurt
1/4 csésze étolaj
1/2 tk. vanília paszta
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. Egy tálban elkeverjük a száraz anyagokat: liszt, só,szódabikarbóna, cukor, kakaópor, csoki.
3. Egy másik tálban kézi habverővel elkeverjük a tojást, olajat, joghurtot, vaníliát.
4. Összeforgatjuk a 2 tál tartalmát, a formába simítjuk és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk.
Kedves Edit,en nem szoktam teljes kiorlesu lisztet hasznalni,de nyilvan mukodik vele a dolog. A hazi gorog joghurt-amennyiben kb olyan surusegu,mint a 20%-os tejfol- akkor jo lesz,ha higabb akkor nem,en mindig tejfol-surusegu Zott markaju gorog joghurtot hasznalok a receptjeimhez!Udv: Szofika
TELJESKIÖRLÉSŰ LISZTTEL LEHET HELYETTESITENI A FEHÉR LISZTET?VALAMINT A SAJÁT KÉSZITÉSÜ GÖRÖG JOGHURT IS JÓ?TETSZENEK A RECEPTJEID.