Szofika a konyhában

Málnás sült sajttorta

Előre is elnézést a sok kép miatt. Meseszép nap volt ma, ezerágra sütött a nap, nagyon-nagyon jó dolog történt velünk Zével, valami, amiről hosszú ideje álmodozunk,most valóra vált, vettem egy csokor pink rózsát és bár nem vagyok híve a virágos ételfotózásnak,de ezt a vázát ma beállítottam háttérnek. A torta meg is érdemli. 
Ez volt az első alkalom, hogy nem zselatinos meg tejszínhabos csízkéket készítettem, hanem sült sajttortát. Klasszisokkal jobb. Enni ettem már ilyet számtalanszor, sőt mikor anno a sütiboltban dolgoztam, ott sütöttem is ilyet, de itthon soha nem álltam neki. Aztán Ildi áfonyás sült sajttortája megadta a kegyelemdöfést. Sajttorta kell. Sült. Málnával. Eme recept átalakításával és Ildi instrukcióit követve készült el Szofika málnás sajttortája. Nagyon tuti!

Hozzávalók:
15 cm-es tortához

Az alaphoz:
15 dkg keksz
7,5 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
300 gr krémsajt ( Philadelphia típusú)
2 tojás
1 ek. liszt
70 ml tejföl
1 tk. vanília esszencia
85 gr cukor
100 gr friss málna
A tetejére:
100 gr friss málna

Elkészítés:
1. A tortaformát ( kapcsos, lehetőleg jó magas) kivajazzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a forma aljába nyomkodjuk egy pohár vagy nyújtófa segítségével, jó alaposan. 5 percig elősütjük, majd félretesszük. A sütő hőfokát levesszük 160 fokra.
3. A krémsajtot a liszttel, cukorral, egész tojásokkal, vaníliával, tejföllel robotgép segítségével, közepes fokozatosan simára dolgozzuk. Időnként szilikonos lapáttal kaparjuk le a krémet a tál oldaláról, hogy szép sima legyen, ne legyenek benne sajtkrémcsomók. Óvatosan forgassuk bele a málnát.
4. Öntsük az elősütött kekszes alapra és toljuk a sütőbe, a középső ( de inkább az alsó rácsra), hogy ne barnuljon meg a teteje. Célszerű egy vízzel teli kis lábast tenni a torta alá, így elkerülhetjük, hogy megrepedjen a teteje. 
5. Süssük a tortát 60 percen keresztül.Akkor van kész, ha a krém már megszilárdult, de a közepén még kicsit remegős. Ekkor már elzárhatjuk, ahogy hűl, sokat fog szilárdulni.  Hagyjuk a sütőben kihűlni, majd egy éles késsel vágjuk körbe a forma oldalánál és kapcsoljuk le róla.
6. Csomagoljuk fóliába a kihűlt tortát és 1 éjszakára, de min. 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy összeálljon, megkössön és összeérjenek az ízek. Tálaláskor friss málnát halmozzunk a tetejére.
Tipp: nagyobb méretű tortához duplázzuk az alapanyagokat. A torta magasságától függően a sütési idő lehet kevesebb vagy több. Ha alacsonyabb a tortánk, 40 perc is elég lehet neki, figyeljünk rá!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szofi says:

    Nagy orommel hallom,hogy sikere volt,koszonom 🙂

  2. Szofi says:

    Nagy orommel hallom,hogy sikere volt,koszonom 🙂

  3. Szofika! Ez a torta őrült finom!! egyből megettük az egeszet. Szuper vagy 🙂

  4. Kedves Csiporka,26 cm-es formahoz egyszeruen duplazd a mennyisegeket!En is epp most vettem Pilos vodros kremsajtot,meg nem probaltam vele,de sok olvaso jelezte vissza,hogy ebbol keszitik a sajttortat es tokeletesen mukodik,ugyhogy nyugodtan csinald meg vele! Sok sikert!udv: Szofi

  5. Csiporka says:

    Szofi, a Pilos vödrös sajt jó ehhez? Nincs meg véletlenül a recept 26 centis formára? Csak mielőtt bőszen elkezdek számolni 😛 Köszi!

  6. Kedves Adrienne, általában azok a receptek, amik Philadelphiát írnak, kiválthatók mascarponéval. Én mindig P-t használok, de ha kipróbálod mascarponéval, írd meg, hogy milyen lett, de állagra nagyon hasonlóak, szóval tutira működnie kell :)Üdv: Szofi

  7. Babu says:

    A Philadelphia helyett mi az ami használható még mert rettentő drága?köszönöm,üdv.Adrienne

  8. Óóó, köszönöm, aranyos vagy :)nagyon finom is,pedig nem is pihentettem 1 éjszakát, csak pár órát 🙂

  9. PiciJuci says:

    Ohhh, ezt most nagyon megszeretném kóstolni…….ezek a csodás fotók pedig…..irigy vagyok 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!