Nagyon szeretem a joghurttal készült süteményeket, hihetetlenül szaftosak, puhák, ruganyosak lesznek. Használhatunk natúr joghurtot is, de a sűrű görög joghurt azért mégiscsak sokkal jobb. Sokféle görög joghurtot kipróbáltam,mióta hazaköltöztünk Mo-ra, mert hozzászoktam, hogy Angliában minden görög joghurt olyan, amiben megáll a kanál, olyan sűrű, mint a tejföl. Itthon aztán belefutottam pár önthető állagú görögnek nevezett joghurtba, míg megtaláltam ezt a fajtát, süteményekbe is szuper, de csak úgy magában kanalazva vagy müzlivel is kiváló reggeli.
Szóval volt nekem egy szuper csokis muffinom, aminek joghurtos a tésztája, ugyanezzel a tésztával készítettem a málnahabos csokitortát is, azóta igyekszem az ilyen kevert típusú tésztákba csempészni joghurtot, de valójában a kefires, írós tészták is ugyanolyan jók.
Az alapötletet ez a recept adta.
Hozzávalók:
20 cm-es tortaformához
( készíthetjük bármilyen tepsiben, őzgerinc/ kenyérformában)
1 csésze: 2,5 dl
2 csésze liszt
1,5 tk. sütőpor
csipet só
2 tojás
1 csésze cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/3 csésze vaj/ margarin, felolvasztva, langyosra hűtve
2 narancs reszelt héja
1 csésze görög joghurt ( Zott)
1 ek. mák ( darálatlan)
A narancsmázhoz:
porcukor
Elkészítés:
1. A tortaformát kivajazzuk/ kilisztezzük, a sütőt 170 fokra ( alul-felül sütés) előmelegítjük.
2. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a narancshéjat, a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd felváltva hozzádolgozzuk a joghurtot és a sütőporral, sóval elkevert lisztet. Végül beleszórjuk a mákot ( mindenképp darálatlan, egész mák legyen!)
3. Simítsuk a tortaformába és előmelegített sütőben tűpróbáig süssük, kb. 50 percig.
Nekem is tetszik, imádom az egészben hagyott mákszemeket, ahogy roppannak egy süteményben 🙂
Fantasztikus sütemény, fantasztikus ízkombinációval! 🙂