Második próbálkozásom volt ez az Ikeás svéd mandulatorta reprodukálására. Az első olyannyira lett rossz, hogy szószerint a kukában végezte. Akkor még nem tudtam tojásos-keményítős krémet csinálni.Olyan szépen berántottásodott, hogy maximum pirítós kenyérrel lehetett volna tálalni.
A mostani lényegesen jobban sikerült.Ha követem Emőke receptjét tisztességesen és héjas mandulát darálok le, nem pedig szeletelt mandulát, és a muscovado cukrot sem világosbarna nádcukorral helyettesítem, akkor valóban ikeás lett volna a tésztája és pont olyan lett volna. Viszont a krémje nagyon jó,és betöltve azért egészen olyan lett. Köszönöm a kiváló receptet Emőke, még dolgozni fogok rajta, hogy nekem is tökéletesre sikerüljön:)
Hozzávalók:
(24 cm-es kapcsos tortaformához)
A tésztához:
4 tojásfehérje
120 gr nádcukor (muscovado)
250 gr héjas mandula ledarálva
50 gr héjas mandula félig ledarálva
A krémhez:
4 tojássárgája
30 gr keményítő
2 dl tej
200 gr vaj felkockázva
100 gr porcukor
1 tk. vanília esszencia
A tetejére:
50 gr szeletelt mandula
Egyéb:
24 cm-es kapcsos tortaforma
sütőpapír
Elkészítés:
A krém elkészítése:
1. A tojásokat a cukorral, a vaníliával, keményítővel és pici tejjel habosra, simára keverjük.
2. A tejet felforraljuk majd félrehúzzuk.
3. Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket és visszatesszük a tűzre.
4. Kézi habverővel kevergetve kis lángon addig főzzük,míg puding-sűrűségű nem lesz. ( kb. 2-3 perc)
5. Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a vajat, csomómentesre keverjük.
6. Hideg vízzel vagy jéggel teli lábasba állítjuk a krémet, hogy minél hamarabb lehűljön.
A tészta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és a darált cukrot.
3. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk a massza felét és 15-20 perc alatt készre sütjük.
4. Hasonlóképp járunk el a tészta másik felével is.
A torta összeállítása:
1. A kihűlt tésztalapokat betöltjük a krémmel, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk vele.
2. Szeletelt mandulával megszórjuk a tortát, néhány órára hűtőbe tesszük.
Csudafinomnak néz ki! Nem ismerem az Ikeás finomságokat, de a tojásos krémeket szeretem és a mandulát is… Nyamm-nyamm. Kérek!:))
Sok sikert, de mindenképp héjas mandulával és muscovado cukorral csináld, szerintem az hiányzott nekem is, hogy tökéletes legyen!
Biztos lesz még 🙂
Pont két napja jártunk az IKEAban és nem maradt el a nálam hagyománynak számító mandulatorta elfogyasztása sem 😉 Nekem is eszembe jutott,hogy kellene már otthon kreálni valami hasonlót, úgyhogy most nagyban megkönnyítetted a dolgomat 🙂
🙂 Persze dolgozzál rajta nyugodtan, én vhogy most megelégedtem az eredménnyel :), sztm sose lesz teljesen olyan, mint az igazi. :/ Egyébként korábban én is kidobtam a kukába a próbálkozásokat, örültem mikor Judit feltette, mert ő is összenézett x receptet + cukrászokkal kisérletezte ki. 🙂 Hajrá! 🙂 Várom a többi ikeás tortát. 😀