Szofika a konyhában

Torta di ricotta e pera

A héten találkoztam egy kedves barátnémmal, akivel 7 éve nem láttuk egymást. Egy olasz étterembe ültünk be. Én épp ebéd után voltam, így csak a desszertekre vetettem egy pillantást. Szimpatikusnak tűnt a körtés ricotta-torta így kértem egy szeletet. Isteni volt. Rögtön nyomultam persze a guglira és kerestem is a receptet.Mint kiderült, klasszikus dél-olasz torta ez. 2 réteg mogyorós habcsóklap közt finom, krémes ricotta töltelék, körtével felturbózva. Kötelező darab!
Hozzávalók:
15 cm-es tortához

A mogyorós lapokhoz:
80 gr héjas mogyoró, pirított
50 gr porcukor
2 tojásfehérje
csipet só
65 gr kristálycukor
A karamellizált körtéhez:
230 gr körte hámozva, felkockázva ( nekem 2 db Konferencia körte)
1 ek. citromlé
30 gr cukor
A ricottás krémhez:
250 gr ricotta
75 gr porcukor
vanília
120 ml tejszín
4 lap zselatin

Elkészítés:
A lapokkal kezdünk.
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, sütőpapírra tollal 2 db 16-18 cm átmérőjű kört rajzolunk és megfordítjuk a papírt, gáztepsire helyezzük.
2. A pirított, héjas mogyorót finomra daráljuk,összekeverjük a porcukorral,
3. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, 3-4 részletben hozzáadjuk a kristálycukrot majd beleforgatjuk a porcukros mogyorót. Kettévesszük a masszát és az előrajzolt körre halmozzuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, kihűtjük. Széleit kicsit levágjuk ( elég ropogós, száraz a széle, de a közepe ragacsos lesz), hogy egy 15 cm-es tortaformába pont belepasszoljon. 
4. A körtét megmossuk, felkockázzuk és a cukorral, citromlével egy kis lábasban elkezdjük párolni. Kb. 10 perc után elfő a körte leve,  a cukor elkezd karamellizálódni. Mikor már barnul a körte is, elzárjuk a gázt és félretesszük hűlni.
5. A krémhez egy tálban kikeverjük a ricottát a porcukorral, vaníliával, hozzáforgatjuk a tejszínből felvert kemény habot. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, mikróban 20 mp alatt felmelegítjük és a ricottás masszához keverjük. Végül beleforgatjuk a körtét és összeállítjuk a tortát.
6. A tortaforma aljába kerül egy mogyorós lap, erre rásimítjuk a körtés ricotta krémet és befedjük a másik lappal. Pár órára hűtőbe tesszük.
Én megint türelmetlen voltam, természetesen idő előtt kivettem a formából ( mindig ezt csinálom a zselatinos tortákkal és mindig megfogadom, hogy legközelebb egész éjszakára hűtőbe teszem, de sosem sikerül betartani 🙂 A  felső lapot kicsit nehéz szelni, én levettem és magában szeltem fel és minden tortaszeletre illesztettem egy tetőt 🙂 Vagy felszeletelhetjük előre a felső lapot, mint a Dobos tortánál és  úgy illesztjük a krémre, így mikor a torta megdermed, már könnyebb szelni.:)
Ha kicsit egyszerűbbre, gyorsabbra szeretnénk, akkor a mogyorós lapok helyett sima piskótával vagy fehér piskótával is készíthetjük. Porcukorral szórjuk meg tálalás előtt, érdemes.:)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szofi says:

    Koszonom-koszonom Nektek a kedves szavakat!

  2. Csigabige says:

    Nagyon jól néz ki ez a sütemény, szívesen megkóstolnám! 🙂

  3. Sajnos én is így vagyok a zselatinos krémekkel.Nagyon finom, én is kóstoltam már olaszo. – ban, de még nem készítettem.

  4. beHAPPY says:

    wuhú! nagyon jól néz ki! ezt majd megsütöm a találkozó emlékére én is, jóóó? :)pusz!

  5. Kisildi says:

    ez “bestiális” 🙂 , nagyon finom lehet


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!